Betekent automatisch precies hetzelfde als vanzelf? Hoe zit het ook alweer met die verraderlijke tussen-n? En de vervoeging van leenwoorden uit het Engels? Als je vertrouwt op Google of de spellingchecker van Word, kom je vaak bedrogen uit. Wij hebben onze favoriete (online) schrijfhulpmiddelen voor je op een rijtje gezet.
De bijbel voor de juiste spelling blijft het Groene Boekje (online versie: Woordenlijst.org). In 2015 is het Groene Boekje herzien. Er zijn 10.000 nieuwe woorden toegevoegd, maar de grootste winst zijn de actuele aanpassingen, de uitbreiding van spellingsregels en -adviezen en vaak opgezochte twijfelwoorden.
Oefening baart kunst! Maak gratis een inlog op beterspellen.nl en je ontvangt iedere dag een korte spellingstest in je mail. Het niveau kun je zelf kiezen en aanpassen. Beterspellen.nl heeft ook een handig overzicht van twijfelwoorden, regels voor gebruik van spaties en streepjes, en vele andere valkuilen.
Niets is zo saai als een tekst met steeds dezelfde woorden. Toch schiet ook onze woordenschat soms wat te kort. Op synoniemen.net doe je inspiratie op voor meer afwisseling door synoniemen te gebruiken. Wist je bijvoorbeeld dat er voor ‘merkwaardig’ wel 23 andere woorden zijn?
Natuurlijk sluit je als schrijver zo goed mogelijk aan bij het leesniveau van je doelgroep. Maar specifiek schrijven op B2- of C1-niveau is best lastig. Op accessibility.nl vind je duidelijke uitleg over de verschillende leesniveaus. Met de leesniveau toetstool check je makkelijk of jouw tekst aan de eisen van een bepaald leesniveau voldoet.
There comes the monkey out of the sleeve! Als je toch liever als een native klinkt, check je je vertaling op mijnwoordenboek.nl. Ook handig voor vertalingen naar bijvoorbeeld Frans, Duits of Spaans. De vergevorderde vindt synoniemen voor de afwisseling op thesaurus.com, het Engelse broertje van synoniemen.net.
Op taaluilen.nl vind je fijne schrijftips en handige taaltesten. Hoe zit het bijvoorbeeld met enkele en dubbele aanhalingstekens? En met het aan elkaar schrijven van samenstellingen? De taaluilen ontwikkelden snelle checks voor bijvoorbeeld vaag, ouderwets of omslachtig taalgebruik. Ook handig voor ons!
Heb je veel kennis in huis en wil je die delen met je klanten? Of wil je jouw doelgroep enthousiast maken voor jouw product, door verhalen en belevenissen van anderen te vertellen? Denk dan eerst na over je strategie. En plan vervolgens je activiteiten, zodat je ze goed kunt managen.
Storytelling en vluchtelingen. Een krachtige combinatie. Want verhalen die raken zijn het beste uitgangspunt voor een goed gesprek.